Pokud chceš zhubnout a být zdravá, vyhni se cukru, jak jen to jde




Jedním z nejmocnějších nepřátel našeho organismu je bezpochyby cukr. Je to přísada, která zvyšuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, srdeční problémy nebo autoimunitní poruchy. A v době, kdy jsme už každý byli alespoň jednou v karanténě, je cukr největším pokušením. Proč máš pořád takovou chuť na něco sladkého?

Cukr je nesmírně návyková potravina. Když sníš něco sladkého, brzy budeš potřebovat další a další, to je prostě fakt. Je to proto, že cukr stimuluje uvolňování dopaminu, hormonu, který řídí centra potěšení a odměn v našem mozku, a současně způsobuje abstinenční příznaky, když se pokusíš cukr vysadit.

Cukr, obezita, metabolický syndrom a chronická onemocnění

Nedávné studie z Cornell University v New Yorku prokázaly, že cukr je spouštěčem pro růst, reprodukci a aktivní přežití rakovinných buněk. Stejné studie naznačují, že vysoká spotřeba rafinovaných cukrů úměrně zvyšuje riziko rakoviny. Příjem cukru je samozřejmě spojen s vysokým rizikem obezity, inzulínové rezistence a metabolického syndromu, což jsou stavy, které jsou považovány za rizikové faktory pro chronická onemocnění.

Věděla jsi, že každý denně průměrně zkonzumujeme 126 gramů cukru? To je čtyřikrát více než doporučení odborníků na výživu. Je třeba mít na paměti jednu věc: jen jedna sklenice coly, fanty či jiného slazeného nápoje, který máme tak rády, se rovná osmi lžičkám cukru!

Glykemický index a nízkokalorická strava

Glykemický index (GI) ti pomáhá určit, kolik potravin obsahujících sacharidy zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny s vysokým GI zvyšují hladinu glukózy v krvi rychleji než potraviny se středním nebo nízkým GI.

Pokud máš problémy s nadváhou, je nezbytné dodržovat nízkokalorickou dietu, abys zhubla. Hubnutí zlepšuje hladinu cukru v krvi, cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku.

Které potraviny mají nízký glykemický index?

  • Fazole a luštěniny,
  • veškerá neškrobová zelenina,
  • většina ovoce,
  • celozrnný chléb,
  • cereálie.

Zpracované potraviny a džusy jsou plné cukrů. Problém je, že když jdeš do supermarketu, doslova jíš očima. Vidíš kolem sebe všechna ta lákadla, která jsou plná cukru – a prostě si tu dobrotu musíš koupit!

Potraviny, kterým by ses měla vyhnout:

  • čokoláda,
  • cukrovinky,
  • džem,
  • med,
  • zmrzlina,
  • slazené nealkoholické nápoje a džusy,
  • sušenky,
  • pizza,
  • hranolky,
  • bílé pečivo a další.

Musíš si také uvědomit, že existuje i ​​ovoce s vysokým obsahem cukru

  • zelené banány,
  • datle,
  • meloun,
  • rozinky,
  • konzervované ovoce,
  • tropické ovoce.

Naopak meruňka, grapefruit a třešně jsou nejvíce doporučované druhy ovoce kvůli jejich nízkému glykemickému indexu.

Zkus se raději zaměřit na potraviny s nízkým glykemickým indexem, které je potřeba začlenit do své stravy. Například česnek, spirulina, pivovarské kvasnice a echinacea jsou velmi zdravá jídla bez cukru, která obsahují základní živiny pro posílení našeho imunitního systému.

Zkus si občas něco z nich uvařit a celkově sledovat, kolik cukru v potravinách denně přijímáš, ať máš krásné křivky.

Autor: Michaela Richterová





Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Další zajímavé články